Rizk logo

ODGOVORNO IGRANJE

VAŽNO JE IGRATI ODGOVORNO

Odgovorno igranje znači da uvijek imaš kontrolu nad svojim iskustvom igranja kao dio zabave.
Vjerujemo da igre na sreću trebaju biti zabavna aktivnost i to isključivo za odrasle. Shvaćamo da pretjerano igranje može imati negativne posljedice.
Trudimo se osigurati minimiziranje potencijalnih šteta i naporno radimo na pružanju sigurnog okruženja za naše igrače.

ŠTO JE NAŠA OBVEZA PREMA ODGOVORNOM IGRANJU?

Posvećeni smo zaštiti naših igrača, praćenju prijevarnih i kaznenih aktivnosti i sprječavanju maloljetničkog sudjelovanja u igrama na sreću. Zalažemo se za zaštitu tvoje privatnosti i korištenje odgovarajućih alata koji će ti pomoći da uživaš u igranju. Naše je obećanje da ćemo ponuditi pošteno i zabavno iskustvo igranja i osigurati transparentnost naših marketinških inicijativa.

ZABRANA IGRANJA MALOLJETNICIMA

Zakonski je uvjet da moraš biti 18+ za sudjelovanje u igrama na sreću. Ovisno o tvom prebivalištu minimalna dob za sudjelovanje može biti i veća. Naša je odgovornost osigurati igračima koji registriraju račun kod nas da prođu postupak verifikacije kako bismo provjerili da su punoljetni.
Ne zaboravi da ne dijeliš zaporku niti da ostavljaš svoje uređaje bez nadzora dok si prijavljen na svom računu za igranje.
Postoje razni alati za zaštitu koji roditelji i skrbnici mogu primijeniti za sprečavanje maloljetničkog sudjelovanja u igrama na sreću, na primjer:
http://www.netnanny.com
http://www.contentwatch.com
https://cybersitter.27labs.com

UŽIVANJE U IGRI

Tvoje vrijeme na našoj web stranici trebalo bi biti ugodno iskustvo pa ti zato savjetujemo da slijediš ove jednostavne smjernice prije i za vrijeme svoje igre:

1) Prije nego što zaigraš, donesi odluku o svojim ograničenjima vezano za uplatu, ulog i gubitke. Budi u toku sa svojim transakcijama i redovito provjeravaj koliko vremena i novca trošiš.

2) U skladu s tim, odredi prioritete za svoje svakodnevne obveze i osiguraj da ti igra ne ometa tvoje uobičajene svakodnevne aktivnosti.

3) Nemoj igrati ako se oporavljaš zbog ovisnosti ili si pod utjecajem alkohola ili bilo koje druge tvari.

4) Ne pokušavaj loviti svoje gubitke. Ako misliš da gubiš kontrolu nad igranjem, razmisli o primjeni ograničenja, ograniči račun ili potraži daljnju pomoć.

POVIJEST TRANSAKCIJA I IGRANJA

Tvoja povijest transakcija dostupna je na našoj web stranici, gdje možeš vidjeti svoje trenutno stanje novca i bonusa, kao i uplate i isplate.
Dostupna je i povijest igranja koja ti omogućuje da vidiš koliko je vremena utrošeno na igru, u koje doba dana, u kojim igrama, preostali iznos nakon svakog uloga, dobitaka i trenutnog ukupnog iznosa koji je dostupan za nastavak igranja ili isplatu.

TEST SAMOPROCJENE

Pregled svojih navika igranja pruža ti priliku da razmisliš o tome koliko si suglasan s vremenom i novcem koje trošiš, a može ti biti korisno prepoznati poteškoće prije nego što postanu problem. Niže imaš samoprocjenu koja će ti pomoći da napraviš tu analizu.
Uzimajući u obzir zadnjih 12 mjeseci, odgovori s ‘da’ ili ‘ne’ na svako od ovih pitanja:
1. Jeste li imali potrebu za kockanjem sa sve većim iznosima novca kako biste dostigli željeno uzbuđenje?
2. Jeste li osjećali nemir ili razdražljivost pri pokušaju smanjivanja ili prestanka s kockanjem?
3. Jeste li imali ponovljena neuspješna nastojanja kontroliranja, smanjivanja ili prestanka kockanja?
4. Jeste li često bili zaokupljeni kockanjem (npr. neprestano razmišljanje o proživljenim doživljajima kockanja u prošlosti, planiranje sljedećih pothvata, razmišljanje o načinima kako priskrbiti novac za kockanje)?
5. Jeste li ste često kockali kada ste se osjećali loše (npr. kada ste se osjećali bespomoćno, tjeskobno, depresivno i slično)
6. Nakon što ste na kocki izgubili novac, jeste li se često vraćali drugi dan da ga nadoknadite („lovili“ ste vlastite dugove)?
7. Jeste li lagali kako biste prikrili veličinu uključenosti u kocku?
8. Jeste li ugrozili ili izgubili važnu vezu, posao, obrazovne ili poslovne prilike zbog kockanja?
9. Jeste li se oslanjali na druge kako biste nabavili novac kojim biste si olakšali tešku financijsku situaciju uzrokovanu kockanjem?

Ako si odgovorio sa ‘da’ na četiri (ili više ovih) pitanja, možda imaš problema s prekomjernim igranjem i preporučujemo ti da razmisliš o tome da primijeniš ograničenja na svoj račun ili primijeniš samoisključenje, kao i da razgovaraš s nekim o svojim odgovorima. Ako želiš ograničiti svoj račun ili primijeniti samoisključenje, možeš ga postaviti na svom računu kada si prijavljen. Više informacija o znakovima problema s prekomjernim igranjem i kako potražiti pomoć možeš pronaći u nastavku.
[Test DSM-5 Kriteriji dijagnoze: Poremećaj kockanja]

FINANCIJSKA OGRANIČENJA

Preporučljivo je da odlučiš o svojim financijskim ograničenjima prije nego što počneš igrati jer su tako šanse da dođe do problema s prekomjernim igranjem uvelike smanjene.

Svoju igru možeš kontrolirati s dvije različite vrste ograničenja:
• Ograničenja uplate omogućuju ti postavljanje ograničenja za iznos novca koji položiš na svoj račun za određeno razdoblje;
• Ograničenja gubitaka omogućuju ti kontrolu maksimalnog iznosa novca koji možeš izgubiti tijekom odabranog razdoblja.

Financijska ograničenja mogu se postaviti na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj razini i prilagoditi po izboru. Ova opcija dostupna je ovdje kada si prijavljen na stranicu ili obraćanjem našoj korisničkoj podršci.

Financijska ograničenja mogu se odmah i u bilo kojem trenutku smanjiti. Svaki zahtjev za povećanje ili uklanjanje ograničenja podliježe razdoblju od 24 sata „hlađenja”. Izvorno ograničenje ostaje do tada aktivno.

SAMOISKLJUČENJE

Samoisključenje ti omogućava da se odmoriš od igranja, ako ti više nije samo razonoda i zabava nego postane nešto drugo. Tijekom odabranog razdoblja nećeš moći pristupiti svom računu. Ova opcija dostupna je ovdje na mreži kad si prijavljen ili ako se obratiš našoj korisničkoj podršci.

Samoisključenje zatraženo putem e-maila ne provodi se trenutačno, može nam trebati do 48 sati da isto potvrdimo.

Tijekom razdoblja isključenja nećemo ti slati nikakav marketinški materijal i ne možemo prihvatiti nikakve uplate ili uloge.

Nakon isteka razdoblja samoisključenja račun se automatski ponovno otvara.

POMOĆ I PODRŠKA

Zalažemo se za podržavanje inicijativa odgovornog igranja i potičemo te da informacije o odgovornom igranju pronađeš na web stranicama sljedećih organizacija:

PSIHIJATRIJSKA BOLNICA “SVETI IVAN” ZAGREB
Kontakt:
Ambulanta
tel: 01 3430 102
Voditelj:
Davor Bodor, dr. med.
specijalist psihijatar
tel: 01 3430 101 (ponedjeljak i srijeda 15-16h)
e-mail: davor.bodor@pbsvi.hr
http://www.pbsvi.hr/hr/program/kocka-terapijsko-rehabilitacijski-program-za-ovisnost-o-kockanju/

CENTAR ZA DODATNU PREVENCIJU
Nastavni zavod za javno zdravstvo
Kalvarija 8, Rijeka
prof. psihologije Pino Tuftan
tel: 091 720 1053

ANONIMNI KOCKARI SPLIT
e-mail: misternogambling@email.t-com.hr